Tegnemaskine i Berlin

Et design- og kunstprojekt, der udforsker måden, vi anvender byens offentlige rum på.


Tegnemaskinen var en del af projektet Instant Co-Cities. Det er interaktive kunst- og design installationer i Berlin og Kolding.

Installationerne begejstrede folk på gaderne, da de blev vist frem i Berlin til kunstfestivallen 48 Stunden Neuköln, og i Kolding under Trekantområdets festuge og Kolding Kulturnat 2017.

Maskinerne fik folk til at bruge de offentlige pladser på en ny måde. Folk kunne opleve dele af byen, som de ellers ikke havde lagt mærke til før.

Lavet i samarbejde med den anerkendte kunstnergruppe ON/OFF, der har skabt byrumskunst i hele Europa. Samt 3 kunstinteresserede danskere; Mira Lange Hansen, Timm Nørgaard og Tanja Toft Rix Nielsen.

Katrine har kreeret en "Imprint machine", som sætter et aftryk på vejen såvel som på papiret og i din hukommelse. Det er en dobbeltsidet tegnemaskine med et tegnependul, samt et hjul med kridt. Tegnemaskinen sætter et aftryk på vejen, når man skubber den, samtidig tegner den din bevægelse på papiret. Man kan derfor "tracke", hvor folk bevæger sig, når de bruger det offentlige rum. Du kan også nøjes med at skubbe pendulet og få sjove mønstre frem på papiret, så du laver kunst, selvom du måske ikke er god til at tegne.

Timm og Mira har arbejdet med periskoper, hvor man kan opdage nye steder i byen.
Tanja har lavet en bænk med en indisk fletteteknik, hvor man kan snakke sammen igennem talerør.

Der var en lille pige, som kørte rundt med tegnemaskinen i mere end en halv time. Imens sad hendes far på Tanjas bænk og kiggede på sin datter. Han var glad for, at hun fandt en kreativ leg midt i byrummet.

Alle maskiner blev lavet af genbrugsmateriale fundet i Berlins gader.

Læs om projektet i mine to rejsebreve, i Kolding Ugeavis.
Del 1
Del 2

Event
Kunst- og design installation
Designproces
Borgerinvolvering
Socialdesign